ÅRETS LITTERATURPRIS FRA SKOLEBIBLIOTEKARFORENINGEN 2019 GÅR TIL LISA AISATO N'JIE SOLBERG FOR HENNESBARNE- OG UNGDOMSBØKER.

VI GRATULERER!

Juryens begrunnelse for 2019

Juryen i Skolebibliotekarforeningen i Norge har besluttet at litteraturprisen for 2019 skal gå til Lisa Aisato N'jie Solberg. Prisen får hun for sine bildebøker. Hun er født i 1981 og er illustratør, forfatter og billedkunstner. Hun har mottatt flere priser, både for sine bildebøker og illustrasjoner.

Lisa Aisato skriver vart og vakkert om viktige tema. I bildebøkene hennes veves tekst og bilde sammen til varme, morsomme og ofte surrealistiske fortellinger om ensomhet, lengsel og det å være annerledes. Hver bok er som et kunstverk i tekst og bilde.

Med bildeboka Mine to oldemødredebuterte hun som forfatter i 2008. Denne boka handler om det å ha to oldemødre fra to forskjellige verdensdeler. Oldemoren fra Gambia har hun aldri møtt, men hun har mange tanker om henne og hvordan hun er. Oldemoren fra Norge kan hun sitte på fanget til og bli sunget for. En vakker bildebok om å ha røtter i ulike land. I Odd er et egghører vi om en gutt som har et egg som hode, derfor må han være veldig forsiktig slik at det ikke knuser. Men alt forandrer seg når bie-kledde Gunn dukker opp. En morsom, nydelig og litt trist bok om å føle seg annerledes og ensom, men også om forelskelse og svimlende følelser.Fuglhandler om en jente som så gjerne vil fly sammen med fuglene. Det virker umulig, men alt kan vel gå an bare man ønsker det sterkt nok. I En fisk til Lunamøter vi jenta Luna som ikke får sove. Hun ser ut av vinduet og får se en fisk som kommer flyvende. Boka beskriver det å lengte, ensomhet og håp på en underlig og vakker måte. Den hittil siste boka Lisa har gitt ut, er Snokeboka. Her følger vi en liten flue som følger med på hva folk gjør når de tror at ingen ser dem. Fortellingen er skrevet på rim, noe som forsterker det humoristiske glimtet i bildene. Men bak humoren ligger det også i denne boka et viktig tema; bak en perfekt fasade kan mye ligge gjemt.

Lisa Aisato er også kjent for sine vakre illustrasjoner og har illustrert en lang rekke bøker. I 2016 kom godnattboka Snart sover dusom Lisa Aisato laget sammen med søsteren sin, Haddy N'jie. Andre hun har samarbeidet med er forfattere som Tor Åge Bringsværd, Klaus Hagerup og ikke minst Maja Lunde om boka Snøsøsterensom har blitt en stor suksess.. Hun har også laget illustrasjoner for Dagbladet hver lørdag gjennom mange år.

På skolebibliotek over hele landet lånes og leses bildebøkene til Lisa Aisato. De engasjerer og skaper leselyst. Vi håper det blir flere bildebøker i årene som kommer.